Verbondenheid is zo oud als het leven zelf. Het zal dan ook niemand verbazen dat er in de oude Chinese teksten, zoals de Tao Te Ching en de I Ching, alle aandacht voor is. Hierin wordt het belang benadrukt van het vinden van balans en harmonie in het leven en het erkennen van de verbondenheid tussen alle dingen. De wisselwerking en verbondenheid tussen tegenstellingen wordt prachtig weergegeven in het yin yang-symbool. Het is binnen de TCM volstrekt duidelijk dat je alleen een gezonde balans kunt bereiken dankzij de harmonieuze tegenstellingen die elkaar nodig hebben.
Volgens de TCM zijn lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat houdt in dat een probleem in één van deze aspecten kan leiden tot problemen in de andere aspecten. Maar we zijn niet alleen. Mensen zijn ook met elkaar verbonden, en daarmee met onze samenleving en de daarbij behorende culturele gewoonten. Een verbondenheid die ons menselijk maakt en betekenis geeft aan ons bestaan.
Harmonieus verbinden Harmonieuze verbinding en onvoorwaardelijke liefde zijn sterk met elkaar verbonden omdat ze beide elementen zijn van een diepe en zinvolle relatie tussen mensen. Een harmonieuze verbinding betekent dat er een evenwichtige en positieve relatie is tussen twee individuen, waarbij er sprake is van wederzijds respect, begrip, communicatie en samenwerking. Onvoorwaardelijke liefde betekent dat er sprake is van liefde zonder voorwaarden of beperkingen. Onvoorwaardelijke liefde kan alleen vanuit ons ware zelf ontstaan en het durven laten zien van onze kwetsbaarheid. Het gaat ook om het koesteren en respecteren van anderen en het geven van onvoorwaardelijke steun. En ook dat je puur bent en dat je je ego met al zijn gedachten, oordelen en tijdsgebonden gevoelens opzijzet.
In de TCM betekent liefde het begrijpen en respecteren van het lichaam en de geest en het zorgen voor de unieke behoeften ervan. Dat is dus volledig gericht op het ware zelf. Puurheid betekent het accepteren van onze zwaktes en het werken aan onze gezondheid van binnenuit. En kwetsbaarheid dat je je in alle veiligheid en vertrouwdheid vanuit je ware aard durft open te stellen voor jezelf en anderen.
Uitvergrote tegenstellingen Tegenwoordig leven we in een tijd waarin tegenstellingen worden uitvergroot. Tegenstellingen die niet per sé vanuit een harmonie zijn ontstaan. Probeer dan maar eens de ware harmonie in jezelf te vinden. Een tijd waarin we voortdurend worden blootgesteld aan andermans gedachten en overtuigingen en waarin we worden geacht daar à la minute op te kunnen reageren. Dat roept diep persoonlijke vragen op. Hoeveel ruimte krijgen we nog om onszelf te zijn? Hoeveel kans om kwetsbaar te zijn zonder het gevaar met de grond te worden gelijkgemaakt? Hoeveel gepolariseerde tegenstellingen kunnen we aan zonder dat er onoverbrugbare kloven ontstaan? Ook in onszelf? Is het gek dat we ons niet meer verbonden voelen met de prachtige stilte van het alleen maar “zijn” of dat we moeite hebben met vinden van onze essentiële innerlijke harmonie? Hoe graag zouden we ons vanuit die harmonie op gelijkwaardige wijze in puurheid en kwetsbaarheid willen kunnen verbinden met het mooiste wat onze naasten net zo onvoorwaardelijk met ons willen delen? Wie houdt ons tegen om als gezonde, evenwichtige en verbonden mensen een gezonde, evenwichtige en verbonden wereld te creëren?
TCM, Daoïsme en ware werkelijkheid Volgens het Daoïsme en de TCM is de ware werkelijkheid een universele kracht die alles omvat en doordringt. Als je als mens in harmonie bent met die kracht, dan voel je je verbonden met alles om je heen. Harmonieuze mensen snappen dat alles met elkaar verbonden is en handelen daar ook naar. Ze kunnen de natuurlijke ritmes van het universum begrijpen en volgen, waardoor ze kunnen gedijen en bloeien. Als je als mens in harmonie bent met deze kracht, dan voel je je vredig en voldaan. En kun je je ware zelf zijn.
Een prachtig voorbeeld van hoe alles met elkaar verbonden is vinden we in de buikstreek. Deze heeft zowel direct als indirect verbinding met alle wondermeridianen en hoofdmeridianen, bevat zowel yin als yang meridianen, is tijdens de embryonale ontwikkeling een knooppuntcontrolecentrum waarmee de ontwikkeling van het embryo wordt gestuurd. Het wordt erkend als ons tweede brein met het grootste aantal neuronen buiten de hersenen en het ruggenmerg waardoor het invloed heeft op tal van homeostatische systemen door zijn werking op het zenuwstelsel en het endocriene systeem, en het bevat ongeveer 95% serotonine (het gelukshormoon) dat een rol speelt bij veel emotionele, spijsverterings- en immuunfuncties.