Algemene voedingsadviezen
Een evenwichtige voeding is niet voor iedereen hetzelfde. Een standaarddieet dat voor iedereen voldoet bestaat niet. Uiteraard zijn er algemene richtlijnen voor een gezonde voeding.
Uitgangspunt voor gezonde voeding is bij voorkeur, volwaardig, biologisch, vers en vitaal voedsel dat minimaal bewerkt is en vrij is van onnatuurlijke toevoegingen.
De basis voor gezonde voeding bestaat uit:
• Volkoren granen en graanproducten
• Ruim verse groenten
• Fruit
• Peulvruchten, plantaardige eiwitprodukten
• Vis, schaal- en schelpdieren
• Zaden, noten
• Plantaardige oliën
• Matig mager vlees, kip, gevogelte
Echter de volgende algemene adviezen kunnen nog waardevoller zijn dan gedegen kennis over voeding of het aanpassen van voedingspatronen. Het zijn algemene adviezen die wel voor iedereen van toepassing zijn en die het verteringsproces en het opnemen van voedingsstoffen optimaal ondersteunen. Verteringsproblemen, maar ook de meest voorkomende 'andere' verstoringen zullen door een optimalisering van onderstaande punten in veel gevallen tot enorme verbetering kunnen leiden.
- Plezier beleven aan voedsel. Als we aandachtig van ons eten genieten, openen we ons om ons volledig te laten voeden door wat we eten. Als we gelukkig zijn tijdens de maaltijd en met wat we eten, zal ons lichaam het voedsel letterlijk beter en effectiever opnemen. Hieruit volgt het volgende advies:
- Positieve houding ten opzichte van het voedsel dat we eten. Vaak "labelen" we voedsel al als "goed" of "slecht". Deze "mindset" heeft invloed op de werking van het maag-milt-systeem en beïnvloed de vertering en opname van voedingsstoffen. Dus als we eenmaal gekozen hebben bepaald voedsel te eten, kun je er maar beter volledig van genieten om zo het beste uit het voedsel te halen.
- Ontspanning. Volgens de Chinese visie is het beter eten en "werken" gescheiden te houden. De vertering van het voedsel verloopt het best als we ons kunnen focussen op het genieten van de maaltijd en dus niet afgeleid worden door problemen, te veel emoties of andere bezigheden zoals lezen, televisie kijken, werk enz. Daarbij komt een ontspannen lichaamshouding en een rustige omgeving ook de vertering ten goede. Net zoals een periode van rust even voor en na de maaltijd.
- Goed ademen. Een goede manier van ademen heeft een positief effect op de werking van het maag-milt-systeem. Een goede manier van ademen bevordert ontspanning.
- Goed kauwen. Er wordt gezegd: "De maag heeft geen tanden." Als het voedsel goed gekauwd is, hoeven de spijsverteringsorganen minder hard te werken en houden ze meer energie over om de voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk op te nemen. Daarnaast wordt door goed kauwen het eten alvast op lichaamstemperatuur gebracht.
- De juiste temperatuur. Als er te lang of teveel rauw, te koud voedsel of vloeistof in de maag komt, verzwakt het maag-milt-systeem. Dan werken de enzymen die het voedsel af moeten breken in de maag niet meer optimaal, waardoor het verteringsproces ook niet meer optimaal verloopt. Het verteringsproces heeft warmte nodig.
- De juiste hoeveelheid. In onze welvaart vol overdaad is het soms moeilijk maat te houden. Als we ons overeten, creëren we stagnatie, een tijdelijke ophoping van voedsel dat op vertering wacht. Als resultaat kunnen we ons vol en moe voelen. Onze energie moet dan aangewend worden om de overmaat aan voedsel te verteren. Volgens de Chinese visie is het optimaal om de maag maar voor 70% te vullen.
- Niet teveel drinken tijdens de warme maaltijd. Een beetje warm drinken bij een maaltijd kan helpen bij de vertering, maar te veel belast de functie van het maag-milt-systeem en verzwakt de vertering. Het beste is om tussen de maaltijden door te drinken.
- Niet te laat uitvoerig te eten. 's Nachts worden alle lichaamsprocessen vertraagd, dus ook het spijsverteringsstelsel verlaagt zijn activiteit. Als een maaltijd te laat gegeten wordt, blijft het voedsel veel langer in het spijsverteringskanaal aanwezig. Dit veroorzaakt stagnatie van voedsel en het lichaam moet harder werken om de vertering tot stand te brengen. Dit kan klachten geven.
- Kies voedsel met sterke levenskracht, dus maak de juiste voedselkeuze betreffende
- kwaliteit
- seizoenen / klimaat / lokaal geteeld voedsel
- afstemming op het individu
- variatie
Verteerbaarheid bevorderen door bereiding.
Voedsel bereiden is "voorverteren" buiten het lichaam. Vergelijkbaar met het proces van “rotting and riping” van de maag.
Het kookproces vernietigt weliswaar stoffen als enzymen, bepaalde vitamines e.d., maar de netto opbrengst is door de grotere opneembaarheid van gekookt voedsel veelal beter. Koud en rauw voedsel daarentegen heeft veel meer energie nodig om te transformeren.
Soepen, stoofpotten, pap etc. vertonen overeenkomst met het verteringsproces in de maag en zijn om die reden extra goed verteerbaar.
Een voorbeeld van zo’n hoog verteerbare bereiding is de congee, een min of meer verdunde pap, gekookt van granen. Ideaal als dagelijks ontbijt om de spijsvertering te ondersteunen.
Naast het kookproces spelen digestiva een belangrijke rol bij het bevorderen van verteerbaarheid.
Volgens de Chinese kruidenleer worden de digestiva als volgt ingedeeld:
* “Kruiden” om “vlees” te verteren - bijv. zure vruchten, mosterd en vruchten die eiwitsplitsende enzymen bevatten (papaya, mango, kiwi, ananas)
* “Kruiden” om “graan” te verteren - kiemen
- fermentatie producten.
* “Kruiden om “vet” te verteren - b.v. thee, mosterdzaad, radijszaad
Een evenwichtige voeding is niet voor iedereen hetzelfde. Een standaarddieet dat voor iedereen voldoet bestaat niet. Uiteraard zijn er algemene richtlijnen voor een gezonde voeding.
Uitgangspunt voor gezonde voeding is bij voorkeur, volwaardig, biologisch, vers en vitaal voedsel dat minimaal bewerkt is en vrij is van onnatuurlijke toevoegingen.
De basis voor gezonde voeding bestaat uit:
• Volkoren granen en graanproducten
• Ruim verse groenten
• Fruit
• Peulvruchten, plantaardige eiwitprodukten
• Vis, schaal- en schelpdieren
• Zaden, noten
• Plantaardige oliën
• Matig mager vlees, kip, gevogelte
Echter de volgende algemene adviezen kunnen nog waardevoller zijn dan gedegen kennis over voeding of het aanpassen van voedingspatronen. Het zijn algemene adviezen die wel voor iedereen van toepassing zijn en die het verteringsproces en het opnemen van voedingsstoffen optimaal ondersteunen. Verteringsproblemen, maar ook de meest voorkomende 'andere' verstoringen zullen door een optimalisering van onderstaande punten in veel gevallen tot enorme verbetering kunnen leiden.
- Plezier beleven aan voedsel. Als we aandachtig van ons eten genieten, openen we ons om ons volledig te laten voeden door wat we eten. Als we gelukkig zijn tijdens de maaltijd en met wat we eten, zal ons lichaam het voedsel letterlijk beter en effectiever opnemen. Hieruit volgt het volgende advies:
- Positieve houding ten opzichte van het voedsel dat we eten. Vaak "labelen" we voedsel al als "goed" of "slecht". Deze "mindset" heeft invloed op de werking van het maag-milt-systeem en beïnvloed de vertering en opname van voedingsstoffen. Dus als we eenmaal gekozen hebben bepaald voedsel te eten, kun je er maar beter volledig van genieten om zo het beste uit het voedsel te halen.
- Ontspanning. Volgens de Chinese visie is het beter eten en "werken" gescheiden te houden. De vertering van het voedsel verloopt het best als we ons kunnen focussen op het genieten van de maaltijd en dus niet afgeleid worden door problemen, te veel emoties of andere bezigheden zoals lezen, televisie kijken, werk enz. Daarbij komt een ontspannen lichaamshouding en een rustige omgeving ook de vertering ten goede. Net zoals een periode van rust even voor en na de maaltijd.
- Goed ademen. Een goede manier van ademen heeft een positief effect op de werking van het maag-milt-systeem. Een goede manier van ademen bevordert ontspanning.
- Goed kauwen. Er wordt gezegd: "De maag heeft geen tanden." Als het voedsel goed gekauwd is, hoeven de spijsverteringsorganen minder hard te werken en houden ze meer energie over om de voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk op te nemen. Daarnaast wordt door goed kauwen het eten alvast op lichaamstemperatuur gebracht.
- De juiste temperatuur. Als er te lang of teveel rauw, te koud voedsel of vloeistof in de maag komt, verzwakt het maag-milt-systeem. Dan werken de enzymen die het voedsel af moeten breken in de maag niet meer optimaal, waardoor het verteringsproces ook niet meer optimaal verloopt. Het verteringsproces heeft warmte nodig.
- De juiste hoeveelheid. In onze welvaart vol overdaad is het soms moeilijk maat te houden. Als we ons overeten, creëren we stagnatie, een tijdelijke ophoping van voedsel dat op vertering wacht. Als resultaat kunnen we ons vol en moe voelen. Onze energie moet dan aangewend worden om de overmaat aan voedsel te verteren. Volgens de Chinese visie is het optimaal om de maag maar voor 70% te vullen.
- Niet teveel drinken tijdens de warme maaltijd. Een beetje warm drinken bij een maaltijd kan helpen bij de vertering, maar te veel belast de functie van het maag-milt-systeem en verzwakt de vertering. Het beste is om tussen de maaltijden door te drinken.
- Niet te laat uitvoerig te eten. 's Nachts worden alle lichaamsprocessen vertraagd, dus ook het spijsverteringsstelsel verlaagt zijn activiteit. Als een maaltijd te laat gegeten wordt, blijft het voedsel veel langer in het spijsverteringskanaal aanwezig. Dit veroorzaakt stagnatie van voedsel en het lichaam moet harder werken om de vertering tot stand te brengen. Dit kan klachten geven.
- Kies voedsel met sterke levenskracht, dus maak de juiste voedselkeuze betreffende
- kwaliteit
- seizoenen / klimaat / lokaal geteeld voedsel
- afstemming op het individu
- variatie
Verteerbaarheid bevorderen door bereiding.
Voedsel bereiden is "voorverteren" buiten het lichaam. Vergelijkbaar met het proces van “rotting and riping” van de maag.
Het kookproces vernietigt weliswaar stoffen als enzymen, bepaalde vitamines e.d., maar de netto opbrengst is door de grotere opneembaarheid van gekookt voedsel veelal beter. Koud en rauw voedsel daarentegen heeft veel meer energie nodig om te transformeren.
Soepen, stoofpotten, pap etc. vertonen overeenkomst met het verteringsproces in de maag en zijn om die reden extra goed verteerbaar.
Een voorbeeld van zo’n hoog verteerbare bereiding is de congee, een min of meer verdunde pap, gekookt van granen. Ideaal als dagelijks ontbijt om de spijsvertering te ondersteunen.
Naast het kookproces spelen digestiva een belangrijke rol bij het bevorderen van verteerbaarheid.
Volgens de Chinese kruidenleer worden de digestiva als volgt ingedeeld:
* “Kruiden” om “vlees” te verteren - bijv. zure vruchten, mosterd en vruchten die eiwitsplitsende enzymen bevatten (papaya, mango, kiwi, ananas)
* “Kruiden” om “graan” te verteren - kiemen
- fermentatie producten.
* “Kruiden om “vet” te verteren - b.v. thee, mosterdzaad, radijszaad