Pompoenkoekjes
(circa 8 stuks)
Effect op het lichaam
Versterkt Maag en Milt. Bouwt Bloed en Yin op. Ontspant de Lever. Geeft rust aan het hoofd bij veel intellectueel werk en bij veel beeldschermwerkzaamheden. Helpt tegen trek in zoet. Stimuleert Jing.
Ingrediënten
Hout
200 g speltmeel, scheutje azijn
Vuur
¼ el geraspte sinaasappelschil
Aarde
½ pompoen, 2 el kuzu, 3 el rijststroop, snufje gemalen anijs, kokosolie om te bakken, 1 ei, ¼ tl vanille
Metaal
mespunt kardemompoeder, verse gember(stukje van 1 cm)
Water
stoomvocht van de pompoen, water voor het stoommandje, snufje zeezout
Bereiding
Snij de pompoen doormidden en schep de pitjes met een lepel eruit. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de pompoen in stukken en doe de stukjes in een stoommandje. Stoom tot de pompoen zacht is. Gooi het stoomvocht niet weg. Laat de pompoen afkoelen en druk deze met een lepel door een zeefje, zodat een fijne crème ontstaat. Doe meel, kuzu, ei, vanille, anijs, kardemom, sinaasappelschil en zout in een kom. Schil en rasp de gember. Voeg deze samen met de pompoencrème, de azijn en de rijststroop toe en blijf roeren, totdat een lobbig beslag ontstaat. Laat het beslag een half uur rusten. Check nog een keer de consistentie van het beslag en voeg eventueel nog een beetje stoomvocht of meel toe. Het beslag mag niet te dun worden. Verhit de kokosolie. Doe per koekje twee eetlepels beslag in de pan en bak koekjes van circa één centimeter dikte en acht centimeter doorsnede.
Tip
Dit gerecht vergt een beetje meer voorbereidingstijd. Om de bereidingstijd te verkorten, kun je ook restjes gestoomde pompoen van de dag ervoor nemen.
Bron: Boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding‘
Crèmesoep van pastinaak
veganistisch – glutenvrij
Effect op het lichaam
Voedt het midden. Verwarmt de Nieren. Stimuleert Hart Yin. Helpt tegen damp.
Ingrediënten
Hout
ca. 100 ml droge witte wijn
Vuur
½ tl geraspte citroenschil, 4 pastinaken
Aarde
2 aardappelen, 100 ml sojaroom (of andere plantaardige room), 1 bouillonblokje (of zelf getrokken bouillon), 2 el sesamolie
Metaal
snufje peper, handvol verse kervel, 1 ui
Water
700 ml water, snufje zeezout
Bereiding
Schil de aardappelen en de ui en snij ze in blokjes. Schil de pastinaken indien ze heel vies zijn en snij ze in blokjes. Verhit de olie in een pan en bak de ui, de aardappelen en de pastinaken. Voeg de wijn toe. Vul op met water en voeg bouillonblokje, zout en citroenschil toe. Kook totdat de groenten gaar zijn. Voeg eventueel nog water toe. Voeg de room toe en pureer met een staafmixer. Breng met peper op smaak. Serveer met kervel.
Tip
In plaats van witte wijn kun je ook drie eetlepels citroensap nemen.
Bron: Boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding‘
Wortel-loofsoep
Eenvoudig soepje, maar toch speciaal!
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Biologische keuken
Ingrediënten voor 2 personen
125 g wortelloof (van een halve bos jonge wortels); 2 aardappels, 1 ui, 2 groenten bouillonblokjes; klontje boter; 1 liter water; zeezout, versgemalen peper, nootmuskaat, teentje knoflook
Voorbereiding
Wortelloof wassen (dikke steeltjes verwijderen) en heel fijnsnijden; aardappels schillen en in blokjes snijden; ui snipperen.
Bereiding
Verwarm de boter in een soeppan, bak de ui, het wortelloof en de aardappelen even in de boter. Voeg een liter water toe en laat het geheel 30 tot 40 min. trekken op een laag vuur. Voeg op het laatst de bouillonblokjes, zeezout, versgemalen peper en nootmuskaat toe. Doe er ook een uitgeperst teentje knoflook bij.
Serveertips
Heerlijk met brood als hoofdgerecht!
Met een soepstengel is dit een voorgerecht voor 4 personen.
Congee
Ingrediënten
1 kop basmati (in vlies voorbewerkte) rijst
5 – 6 koppen water
(zeezout)
Bereiding
Zet weinig graan op met veel water en een heel klein beetje zout (voor het koelende effect)à in een pan met een dikke bodem om de warmte goed te verspreiden, op laag vuur.
Laat minimaal 6 uur koken, mag tot 12 uur doorkoken (er moet een kookproces zichtbaar blijven in de pan = 100 gradenà langzaam & veel warmte toevoegen.
Goed om de MaagQì terug te brengen in balans – neutraliteit.
Je kunt de congee verdunnen om als soep te eten. Dikker is het meer als papje te gebruiken/eten.
Parelgerst-soep
Een gezond alternatief voor bij de lunch of als ontbijt!
Parelgerst is een graan dat een zeer goede werking heeft voor de huid en is zeer goed verteerbaar.
Iets warms als ontbijt is een goede start op koude dagen maar is ook goed voor een stralende huid, bij buikpijn en andere spijsverteringsproblemen.
Bij huid- of spijsverteringsproblemen maak je deze soep voor 3 dagen en neem je 's morgens en het liefst 's middags ook een kommetje. Omdat er ook granen inzitten is het een goede vervanger voor brood. De soep is makkelijk mee te nemen in een thermoskan. Heel handig en makkelijk!!!
Ingrediënten
- 1 kopje (parel)gerst
- 1 a 2 schepjes biologische bouillonpasta/poeder
- zakje soepgroenten (liefst biologisch)
- zeezout en zwarte peper.
Een goede parelgerst is bijvoorbeeld verkrijgbaar van het merk Terrasana.
Bereiding
De gerst spoel je goed af tot het water helder blijft en week je een nacht in een koud water.
Gooi het weekwater weg. Vervolgens de gerst in een pan met ruim water (1 liter) en bouillon
aan de kook brengen en 3 a 4 uur heel zachtjes laten doorkoken op de kleinste pit op een vlamverdeler.
Door langdurig koken en verwarmen voeg je energie (Qi) toe aan het gerecht.
Aan het einde van de bereiding doe je er de soepgroenten bij en die laat je nog een paar minuten meekoken op
een middelmatig vuur. Afmaken met zout en peper naar smaak.
In de koelkast bewaren en steeds op het vuur opwarmen (weg met de magnetron!).
Appels uit de oven
Ingrediënten
Hout
Citroensap, 4 zure appels (bij. Elstar)
Vuur
Geraspte schil van ½ citroen
Aarde
Tahin, 1-2 eetlepel rozijntjes, 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn), Snufje vanille, Snufje kaneel
Metaal
Snufje kardemom, Een paar druppels gembersap
Water
Snufje zeezout
Bereiding
De oven voorverwarmen tot 200 ゚C. Met een appelboor de klokhuizen van de appels verwijderen. Alle ingrediënten mengen en de appels vullen. 10-15 minuten bakken.
(circa 8 stuks)
Effect op het lichaam
Versterkt Maag en Milt. Bouwt Bloed en Yin op. Ontspant de Lever. Geeft rust aan het hoofd bij veel intellectueel werk en bij veel beeldschermwerkzaamheden. Helpt tegen trek in zoet. Stimuleert Jing.
Ingrediënten
Hout
200 g speltmeel, scheutje azijn
Vuur
¼ el geraspte sinaasappelschil
Aarde
½ pompoen, 2 el kuzu, 3 el rijststroop, snufje gemalen anijs, kokosolie om te bakken, 1 ei, ¼ tl vanille
Metaal
mespunt kardemompoeder, verse gember(stukje van 1 cm)
Water
stoomvocht van de pompoen, water voor het stoommandje, snufje zeezout
Bereiding
Snij de pompoen doormidden en schep de pitjes met een lepel eruit. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de pompoen in stukken en doe de stukjes in een stoommandje. Stoom tot de pompoen zacht is. Gooi het stoomvocht niet weg. Laat de pompoen afkoelen en druk deze met een lepel door een zeefje, zodat een fijne crème ontstaat. Doe meel, kuzu, ei, vanille, anijs, kardemom, sinaasappelschil en zout in een kom. Schil en rasp de gember. Voeg deze samen met de pompoencrème, de azijn en de rijststroop toe en blijf roeren, totdat een lobbig beslag ontstaat. Laat het beslag een half uur rusten. Check nog een keer de consistentie van het beslag en voeg eventueel nog een beetje stoomvocht of meel toe. Het beslag mag niet te dun worden. Verhit de kokosolie. Doe per koekje twee eetlepels beslag in de pan en bak koekjes van circa één centimeter dikte en acht centimeter doorsnede.
Tip
Dit gerecht vergt een beetje meer voorbereidingstijd. Om de bereidingstijd te verkorten, kun je ook restjes gestoomde pompoen van de dag ervoor nemen.
Bron: Boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding‘
Crèmesoep van pastinaak
veganistisch – glutenvrij
Effect op het lichaam
Voedt het midden. Verwarmt de Nieren. Stimuleert Hart Yin. Helpt tegen damp.
Ingrediënten
Hout
ca. 100 ml droge witte wijn
Vuur
½ tl geraspte citroenschil, 4 pastinaken
Aarde
2 aardappelen, 100 ml sojaroom (of andere plantaardige room), 1 bouillonblokje (of zelf getrokken bouillon), 2 el sesamolie
Metaal
snufje peper, handvol verse kervel, 1 ui
Water
700 ml water, snufje zeezout
Bereiding
Schil de aardappelen en de ui en snij ze in blokjes. Schil de pastinaken indien ze heel vies zijn en snij ze in blokjes. Verhit de olie in een pan en bak de ui, de aardappelen en de pastinaken. Voeg de wijn toe. Vul op met water en voeg bouillonblokje, zout en citroenschil toe. Kook totdat de groenten gaar zijn. Voeg eventueel nog water toe. Voeg de room toe en pureer met een staafmixer. Breng met peper op smaak. Serveer met kervel.
Tip
In plaats van witte wijn kun je ook drie eetlepels citroensap nemen.
Bron: Boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding‘
Wortel-loofsoep
Eenvoudig soepje, maar toch speciaal!
Bereidingstijd: 30-60 minuten
Keuken: Biologische keuken
Ingrediënten voor 2 personen
125 g wortelloof (van een halve bos jonge wortels); 2 aardappels, 1 ui, 2 groenten bouillonblokjes; klontje boter; 1 liter water; zeezout, versgemalen peper, nootmuskaat, teentje knoflook
Voorbereiding
Wortelloof wassen (dikke steeltjes verwijderen) en heel fijnsnijden; aardappels schillen en in blokjes snijden; ui snipperen.
Bereiding
Verwarm de boter in een soeppan, bak de ui, het wortelloof en de aardappelen even in de boter. Voeg een liter water toe en laat het geheel 30 tot 40 min. trekken op een laag vuur. Voeg op het laatst de bouillonblokjes, zeezout, versgemalen peper en nootmuskaat toe. Doe er ook een uitgeperst teentje knoflook bij.
Serveertips
Heerlijk met brood als hoofdgerecht!
Met een soepstengel is dit een voorgerecht voor 4 personen.
Congee
Ingrediënten
1 kop basmati (in vlies voorbewerkte) rijst
5 – 6 koppen water
(zeezout)
Bereiding
Zet weinig graan op met veel water en een heel klein beetje zout (voor het koelende effect)à in een pan met een dikke bodem om de warmte goed te verspreiden, op laag vuur.
Laat minimaal 6 uur koken, mag tot 12 uur doorkoken (er moet een kookproces zichtbaar blijven in de pan = 100 gradenà langzaam & veel warmte toevoegen.
Goed om de MaagQì terug te brengen in balans – neutraliteit.
Je kunt de congee verdunnen om als soep te eten. Dikker is het meer als papje te gebruiken/eten.
Parelgerst-soep
Een gezond alternatief voor bij de lunch of als ontbijt!
Parelgerst is een graan dat een zeer goede werking heeft voor de huid en is zeer goed verteerbaar.
Iets warms als ontbijt is een goede start op koude dagen maar is ook goed voor een stralende huid, bij buikpijn en andere spijsverteringsproblemen.
Bij huid- of spijsverteringsproblemen maak je deze soep voor 3 dagen en neem je 's morgens en het liefst 's middags ook een kommetje. Omdat er ook granen inzitten is het een goede vervanger voor brood. De soep is makkelijk mee te nemen in een thermoskan. Heel handig en makkelijk!!!
Ingrediënten
- 1 kopje (parel)gerst
- 1 a 2 schepjes biologische bouillonpasta/poeder
- zakje soepgroenten (liefst biologisch)
- zeezout en zwarte peper.
Een goede parelgerst is bijvoorbeeld verkrijgbaar van het merk Terrasana.
Bereiding
De gerst spoel je goed af tot het water helder blijft en week je een nacht in een koud water.
Gooi het weekwater weg. Vervolgens de gerst in een pan met ruim water (1 liter) en bouillon
aan de kook brengen en 3 a 4 uur heel zachtjes laten doorkoken op de kleinste pit op een vlamverdeler.
Door langdurig koken en verwarmen voeg je energie (Qi) toe aan het gerecht.
Aan het einde van de bereiding doe je er de soepgroenten bij en die laat je nog een paar minuten meekoken op
een middelmatig vuur. Afmaken met zout en peper naar smaak.
In de koelkast bewaren en steeds op het vuur opwarmen (weg met de magnetron!).
Appels uit de oven
Ingrediënten
Hout
Citroensap, 4 zure appels (bij. Elstar)
Vuur
Geraspte schil van ½ citroen
Aarde
Tahin, 1-2 eetlepel rozijntjes, 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn), Snufje vanille, Snufje kaneel
Metaal
Snufje kardemom, Een paar druppels gembersap
Water
Snufje zeezout
Bereiding
De oven voorverwarmen tot 200 ゚C. Met een appelboor de klokhuizen van de appels verwijderen. Alle ingrediënten mengen en de appels vullen. 10-15 minuten bakken.